2012. október 1., hétfő

Vörösmarty Emléktúra

VÖRÖSMARTY EMLÉKTÚRA

Nevelősködésének helyszínén, Bonyhádon és környékén
2012. október 06. /külön buszos/

Indulás: 7:00–kor az uszoda parkolójából, gyülekező 6:45–kor ugyanott.
Érkezés: Kb. 18-19 órakor
Költségek: - busz, tagoknak 2.800,- Ft, nem tagoknak: 3.000,- Ft
-       Bonyhád múzeum belépődíj: teljes áru 600,- Ft, diák, nyugdíjas (62-70 év) 400,- Ft
Túravezető: Hanzli Jánosné (Éva)
Program:
Bonyhádra érkezve megtekintjük a Völgységi Múzeum kiállítását, és Perczel Mór szülőházát, majd egy rövid sétát teszünk a belvárosban, ahol Vörösmarty lábnyomát is őrzik a kövek.
A nemzeti gyásznapon (október 6.), az aradi vértanúkra emlékezve, tisztelettel fejet hajtunk Vörösmarty híres tanítványának, az 1848-as szabadságharc legendás tábornokának, Perczel Mórnak a sírjánál.
A koszorúzást követően, Bonyhád határában lévő Széplaki templomromot nézzük meg, ami több költőnket (Vörösmarty, Illyés Gyula, Náray Antal) is magával ragadott, és versírásra ihletett.
Ezután Alsóbörzsöny érintésével, ahol Vörösmarty nevelősködése idején lakott, Szekszárd fele, a gyalogos túránk indulási helyszínére, a Sötétvölgyi Természetvédelmi Területre megyünk. A gyönyörű környezetben kialakított Erzsébet-völgyi pihenőben elfogyasztjuk ebédünket, majd a kék == jelzés mentén, kellemes sétával végig járjuk a kb. 6 km-es, cseres-tölgyes erdei tanösvényt, megismerkedve a Szekszárdi-dombság egy részével. Kiindulási helyünkre visszaérve, aki elfáradt, busszal elmegy a 6-os út mellett lévő Sötétvölgyi tóhoz (a túránk végpontjához), aki még bírja, azzal az Öreg-hegyen keresztül felmegyünk a Vár-hegyi kilátóhoz, és onnan leereszkedve érünk a tóhoz (kb.4 km), ahol elfogyaszt(hat)juk a túrazáró italunkat.
A túra erőssége könnyű, az utolsó szakasz közepes, szintkülönbség 150 m.
Jelentkezni, Hanzliné Évánál (tel: 30/508 8289) és Csog Imrénél (tel:22/321-788 ill. 20/ 397 6095) lehet szeptember 26. (szerda)-ig, 1.000,- Ft előleg befizetésével

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

                                                                                     Mindenkinek jó túrázást kíván a Túravezető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése