2011. április 16., szombat

Cserháti barangolások

Vörösmarty M. LSE

Szfvár., Ligetsor 7. f. 22.


Cserháti barangolások

3 napos különbuszos túra a Cserhátba

2011. június 3.-4.-5.-én / péntek, szombat, vasárnap/


Indulás: 2011. június 3.-án reggel 7 órakor, gyülekező 3/7-kor ugyanott.

1.nap: rövid pihenő beiktatása után megérkezünk Egyházasdengelére, ahol megnézzük az árpádkori sznt. Imre templomot. Ezt követően Bujákon bejárunk egy 10 Km-es ökológiai tanösvényt. A túra során megtekintjük a Bujáki kálváriát és a Bujáki várat, végül a Sasbérci kilátót. Szintkülönbség: 350 méter.

A túra végeztével kb. 16 óra körül megnézzük a Glatz Oszkár kiállítást vezetéssel. A múzeum egyben néprajzi múzeum is. A nap végén este 7 körül elfoglaljuk a szállást Salgótarjánban. A szállás a Halásztanya Panzióban lesz 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban. Itt fogunk vacsorázni és reggelizni is.


2.nap: reggeli 8-kor, utána indulás Ipolytarnócra, ahol megnézzük az Öslény parkot. A parkot és a környékét nemrég bővítették, látnivalók közé felkerültek a pár éve talált ősfenyők, és kiépítettek egy makettel ellátott vizes élőhely rekonstruciót.

Sétánk követően megebédelünk, hozott anyagból, majd busszal átmegyünk Salgóbányára, rövid emelkedő után elérjük a várat. A Salgó vár megtekintése után gyalogtúrával a Petőfi túra ösvényen átmegyünk Somoskőre. A túra hossza: 7 Km végig lefele megyünk. Somoskön megnézzük a várat, a vár tövében levő bazaltfolyást és a Petőfi kunyhót.

Utazás a szállásra, 19 órakor vacsora.


3.nap: reggeli 8-kor, ezután elhagyjuk a szállást, s rövid utazás után érkezünk Kazárra. Kazáron megnézzük a tájházat, ami a híres kazári népviseletet is bemutatja, majd a vasalómúzeumot. A múzeumok után teszünk egy sétát a falu határában levő Riolitufa képződményhez.

Visszaérkezve elfogyasztjuk az ebédet és a finom sütiket.

Tovább utazunk Mátraverebélyi Szentkúthoz, délután 2 felé fogunk megérkezni, ahol vezetéssel nézzük meg a kegytemplomot. Ezt követően a domboldalban levő remete szentélyeket nézzük meg, amiket a remeték a Meszes tető oldalába vájtak.

Teszünk egy rövid sétát a Szentkút-patak völgyében , utána busszal átmegyünk a falu római katolikus templomának megtekintésére. A templom a 13.-14. században épült.

A templom megnézése után , nagyon rövid buszozással elérjük a Tari Buddha szentélyét, ami hazánk egyetlen Buuddha szentélye. Érdekességként ezt is megnézzük.

Innen indulunk haza, várható hazaérkezés: 19-20 óra körül.




Költségek: busz, szállás, félpanziós ellátás + a vasárnapi ebéd = 12 000Ft. / fő


+

Belépődíjak:

Bujákon a Sasbérci kilátó: 250 Ft./ fő

a Glatz Oszkár múzeum: felnőtt 500 Ft./ fő

gyer. nyugd. 300 Ft./ fő

családi 2 felnőtt + 2 gyerek: 1000 Ft.

Ipolytarnóc felnőtt: 1250 Ft./ fő

gyer. nyugd. 800 Ft./ fő


Somoskő vár várhatóan 200 Ft./ fő


Kazári múzeum: 200 Ft, 200 Ft.


Jelentkezni a túravezetőknél lehet 8000 Ft. előleg befizetése mellett, 2011. május 13.-ig.


Túravezetők: Pálfiné Margit 06 30 978-1445 és Huszárné Klári 06 20 209-4464




A túrákon mindenki a saját felelősségére vesz részt!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése